VIDEO
Chemex mükemmel bir kahve için basit ve uygun bir kahve demleme tekniğidir.
Uygun derecede öğütülmüş, yüksek kalitede taze kahve, temiz ekipman, doğru şekilde dökülen uygun ısıdaki sıcak su bu demleme tekniğinin anahtarıdır.
Chemex Özellikleri
1 cup 150 ml olarak temel alınarak hesaplama yapılır.
Buna göre cam ve ahşap tutacaklı olmak üzere 3,6 ve 8 cup chemex çeşitleri elimizde mevcuttur.
Bu iki chemex çeşidi arasındaki tek fark dış dizayn farkıdır.
Ahşap tutacaklı Chemex in ahşap kısımları elde yıkamaya uygundur.
Borosilikat cam teknolojisi, kimyasal kalıntıları ve kokuları geçirmeyerek kahvemizde her seferinde aynı tadı yakalayabilmemizi sağlar.
Chemex demleme için 1:16 oranı kullanılır, yani 1 gr kahve için 16 ml suya ihtiyaç vardır.
Buna göre bir kişilik fincan için 300 ml olduğunu kabul edersek 300/16 = 18,75 gr kahveye ihtiyacımız olacak demektir.
Damak tadına göre bu oran 1:14-1:16 arasında farklılık gösterebiliyor.
Kahve iri taneli, yani deniz tuzu kalınlığında olmalı.
Gerekli ekipmanlar
Chemex
Chemex Filtre Kağıdı
Hario Buono Kettle
Kahve Değirmeni (Hario Seramik El Değirmeni)
Hario Dijital Terazi
Termometre
Chemex Filtre Kağıdının en temel özelliklerinden biri diğer filtre kağıtlarından biraz daha hafif olması ve kahvenize istenmeyen yağların ve kalıntıların geçmesini engellemesidir.
Chemex Filtre Kağıdı kullanarak kahvenin su ile etkileşime girme zamanını en iyi şekilde ayarlayarak kahvenizde zengin bir aroma yaratabilirsiniz. Nasıl Demleme Yapmalıyım ?
Chemex e yerleştirdiğimiz kağıt filtreyi sıcak su ile ıslatın.
Nedenleri:
1. Chemex i ısıtmak
2. Filtreyi kenarlara yapıştırmak
3. Filtredeki kağıt tadını ortadan kaldırmak.
40 gr kahvenizi elektronik veya el değirmeniyle deniz tuzu kıvamında öğütün.
Chemex i ıslatmak için kullandığınız suyu boşaltın ve sonrasında öğüttüğünüz kahveyi içine dökün. Hafifçe sağa sola sallayarak veya kenardan vurarak kahvenin yüzeye eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın.
Hario Dijital Terazinizi sıfırlayın ve Hario Buono Kettle nız ile suyu dökmeye başlayın.
İlk olarak ‘çiçek açma’ veya ‘uyanma’ da denilen kahvenin içindeki gazların ortaya çıktığı ve kahvenin köpürmeye başladığı ‘blooming’ evresi oluşacaktır.
Burada amaç kahvenin tüm tanelerini ıslatarak su ile genleşmesini sağlamak.
Burada zaten kahvenin güzel kokusu ortaya çıkacaktır.
Kahvenin tüm yüzeyini 60-80 ml su ile ıslatın ve sonra 30-45 saniye bekleyin.
Suyu dökerken kettlenızla yukarı aşağı veya dairesel hareketler yapın.
Ağırlığı ve zamanı Hario Dijital terazinizle kontrol edin.
Bu süre sonunda kahvenizin tepesi kuru görünmeye başlayacaktır.
Şimdi Hario Dijital Teraziniz de ağırlık, yaklaşık 560-580 i gösterene kadar ortadan kenarlara açılan dairesel hareketlerle suyu dökmeye devam edin.
Demlenme işlemi yaklaşık 4 dakikaya yakın sürecektir.
Bu zamandan daha uzun sürüyorsa kahvenizi daha kalın, kısa sürüyorsa daha ince öğütün.
Kahveniz demlenirken servis edeceğiniz bardakları ısıtın. · Demlenme işlemi sonunda filtrenizi çıkarıp atın ve kahvenizin iyice karışması için Chemex i elinizle hafifçe sallayın. Chemex ile demlediğimiz kahvemiz artık hazır. Afiyetle içebilirsiniz…